Ontgroei is zowel een sociale beweging als een wetenschappelijk onderzoeksterrein dat economische groei als ideologie in twijfel trekt en bekritiseert. Ontgroei is dus een oproep om af te stappen van het bijna religieuze streven naar onbetwiste groei omwille van de groei, dat ons kapitalistische systeem kenmerkt. Bovendien stelt Ontgroei een verscheidenheid aan post-groei en post-kapitalistische alternatieve systemen en levenswijzen voor die het welzijn van mens en planeet garanderen binnen de grenzen van de biosfeer. In essentie is de belangrijkste boodschap van Ontgroei dat een welvarende wereld niet alleen heel goed mogelijk is zonder economische groei, maar dat het zelfs vereist dat we het eindeloze streven naar groei opgeven omdat het in essentie onverenigbaar is met maatschappelijk welzijn en de ecologische grenzen van de aarde [1].
Het huidige kapitalistische economische model draait om 'sneller, hoger, verder, meer en beter'. Om dit te bereiken zet het aan tot concurrentie, uitbuiting en druk op alle bewoners van onze planeet. Het kan dus niet als een verrassing komen dat deze obsessie met economische groei op een eindige planeet ons niet alleen eeuwig gestrest en onbevredigd maakt, maar ook zeer onhoudbaar is en vroeg of laat onvermijdelijk zal imploderen. We kunnen deze 'implosie' op dit moment voor onze ogen zien gebeuren, omdat ons economisch systeem de natuurlijke basis van het leven vernietigt. Wetenschappelijk onderzoek waarschuwt ons al meer dan 50 jaar voor de invloed van economische groei op de biosfeer en we zijn nu in real time getuige van de logische gevolgen van het streven naar oneindige groei op een eindige planeet. We lijden zo onder sterkere en frequentere klimaatrampen, tekortkomingen van voedselsystemen en tekorten aan hulpbronnen, die menselijk lijden, armoede en gedwongen migratie veroorzaken.
Door Ontgroei te begrijpen als een radicaal alternatief, streven we naar een holistische transformatie naar een samenleving die streeft naar sociaal en planetair welzijn voor huidige en toekomstige generaties. In tegenstelling tot een competitieve en binaire 'groei' mindset, kunnen zorg voor mens en planeet hand in hand gaan; ze vullen elkaar zelfs aan. Enkele van de gedeelde waarden van een Ontgroei samenleving zijn zorg, welzijn, toereikendheid, solidariteit, democratie, dekolonialiteit en samenwerking. Om Ontgroei te bereiken hebben we een fundamentele transformatie nodig van onze socio-economische systemen en de manier waarop we leven. Dit kan op vele manieren gebeuren; van energiegemeenschappen, ecodorpen en wooncoöperaties op het terrein tot structurele veranderingen die onze politieke en economische instellingen radicaal democratiseren, zoals burgerberaden die hiërarchische bestuurssystemen vervangen en coöperaties zonder winstoogmerk die eigendom zijn van werknemers en particuliere bedrijven vervangen. De mensheid is slechts een onderdeel van het ecologische systeem van de aarde. We kunnen in harmonie met de biosfeer werken als we een systeem creëren dat is gebaseerd op zorg en welzijn in plaats van economische groei. Ontgroei activisten en wetenschappers streven dit doel al 50 jaar na.
Essentieel voor Ontgroei is:
- Streven naar het goede leven voor iedereen. Dit betekent vertragen met een focus op welzijn, zorg en convivialiteit.
- Een vermindering van productie en consumptie in het globale Noorden en een bevrijding van het eenzijdige Westerse groeiparadigma dat universeel wordt opgelegd aan de rest van de wereld als "moderniteit" en "ontwikkeling". Dit kan ruimte maken voor een autonoom pad van sociale organisatie, zowel in het Zuiden als in het Noorden.
- Een uitbreiding van democratische besluitvorming om echte politieke participatie mogelijk te maken door middel van burgerberaden van willekeurig gekozen burgers, participatieve begrotingssystemen, referenda en bottom-up democratische structuren.
- Een oriëntatie op toereikendheid en maatschappelijke transformatie in plaats van te focussen op louter technologische verandering en efficiëntieverbeteringen om onze socio-ecologische problemen op te lossen.
- Zorgen voor sociale rechtvaardigheid en solidariteit door sociale innovaties en beleid zoals universele basisdiensten (waaronder gezondheidszorg, onderwijs, energie, water, internet, vervoer en huisvesting), baangaranties en een universeel basisinkomen.
- Ongelijkheid verminderen door een einde te maken aan belastingparadijzen en minimum- en maximuminkomensniveaus in te stellen, en door te werken aan het beëindigen van alle vormen van discriminatie en uitbuiting op grond van ras, etniciteit, opleiding, klasse, geslacht, handicap, leeftijd, beroep, enz.
Bronnen
[1] (Latouche, 2010). Farewell to Growth. Polity.