bron
Omarming van Ontgroei in Amsterdam (en Europa)
Nieuwsbrief nr. 7 - mei 2024
Op 18 mei zette Ontgroei Nederland een paar grote stappen in het vaststellen van de belangrijkste doelen voor dit jaar. Lees hoe wij ons gedachtegoed verder willen ontwikkelen en breder in de maatschappij willen verankeren.
Tijdens de Ontgroei-bijeenkomst in Amsterdam ondersteunden alle aanwezigen de oproep om een statement te schrijven dat pleit voor het recht op demonstreren tegen de oorlog in Gaza. Lees dat statement hieronder.
Je kunt er eigenlijk niet omheen: de verkiezingen van het Europees Parlement staan voor de deur. Ze werpen hun schaduw al maandenlang voor zich uit. Lang niet altijd in positieve zin. Wij vroegen ons af hoe sterk onze Europese democratie en ons juridische systeem zijn. Onder alle donkere wolken die voorspeld worden, zagen wij ook een aantal bijzondere lichtpuntjes.
Omarming van Ontgroei in Amsterdam
Op een prachtige, zonnige zaterdag 18 mei in Amsterdam, verzamelden aanhangers van Ontgroei Nederland zich om diep in het concept van Ontgroei te duiken en de toekomst van Ontgroei vorm te geven. Onze doelen voor de dag waren: onszelf onderwijzen over Ontgroei, de kernwaarden van Ontgroei verkennen en drie belangrijke taken voor het komende jaar vaststellen.
Lees de volledige samenvatting van onze dag.
Noemie Vetterli, masterstudent Sustainable Development, Universiteit Utrecht
Ontgroei is anti-imperialistisch en anti-koloniaal
Bij Ontgroei pleiten we voor rechtvaardigheid op milieugebied. We erkennen dat de voortdurende klimaat- en ecologische crisis niet alleen ongelijke wereldwijde gevolgen heeft, maar ook gebaseerd is op een lange geschiedenis van wereldwijde uitbuiting van arbeid en milieu. Omdat deze uitbuiting vaak plaatsvond in de context van koloniale en neokoloniale onderdrukking, moet ontgroei anti-imperialistisch en anti-koloniaal zijn. Daarom vinden we het essentieel om ons ook uit te spreken tegen hedendaagse koloniale onderdrukking en geweld in Gaza. Tegelijkertijd maken we ons grote zorgen over het feit dat demonstranten die opkomen voor de mensenrechten van het Palestijnse volk momenteel het slachtoffer zijn van politiegeweld en laster in de media. Wij zijn solidair met demonstranten op Nederlandse universiteiten die hun democratische recht om te demonstreren gebruiken om de medeplichtigheid van hun universiteiten aan mensenrechtenschendingen aan te vechten. Bij Ontgroei verdedigen we mensenrechten en democratische rechten en zijn we solidair met alle slachtoffers van onderdrukking.
Andro Rilovic (University of Amsterdam)
Federico Savini (University of Amsterdam, Facilitation Ontgroei)
Miriam Meissner (Maastricht University, Facilitation Ontgroei)
Crelis Rammelt (University of Amsterdam, Facilitation Ontgroei)
Julien-François Gerber (International Institute of Social Studies, The Hague, Facilitation Ontgroei)
Shivani Kaul (University of Amsterdam)
Gerrit Stegehuis (Facilitation Ontgroei)
ook namens vele anderen bij Ontgroei
Europese verkiezingen in tijden van ontgroei
Op 6 juni 2024 mogen we naar de stembus om parlementariërs voor de Europese Commissie te kiezen. Hier een terugblik op voor ontgroei relevante EU-doelen, al dan niet behaald. Verder de relatie met geopolitiek, de Green Deal, een vooruitblik zover dat kan en waarom je wilt gaan stemmen.
Klik hier voor de volledige tekst.
Monique van Deursen, bezorgde Europeaan
Succes in de rechtbank voor wijze, oude vrouwen
De KlimaSeniorinnen hebben in hun klimaatzaak bij de hoogste Europese rechter gelijk gekregen. Adequaat klimaatbeleid is nu een afdwingbaar mensenrecht. Lees meer over deze baanbrekende uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
Maarten Steverink, Europese burger met een nieuw grondrecht
Rechten voor Moeder Aarde
Het toekennen van rechten aan de natuur wint langzaam terrein. Er zijn bijvoorbeeld al rechten toegekend aan rivieren, aan een berg, aan een lagune en in Ecuador en Bolivia zijn de rechten van Moeder Aarde (Pachamama) zelfs verankerd in de grondwet.
Het toekennen van rechten aan de natuur kan een belangrijke bouwsteen zijn bij de bescherming van planetaire grenzen tegenover het inherent invasief destructieve karakter van een van voortdurende groei afhankelijk economisch systeem. Rechten voor de natuur en natuurbescherming en rechten voor dieren en dierenbescherming zijn daarbij concepten die elkaar aanvullen, maar toch in aard fundamenteel verschillend zijn.
Monique Wessels, bezorgde burger en Seniorin
Robin Wall Kimmerer: Een vlecht van heilig gras
Wie van jullie heeft weleens van Sweetgrass (veenreukgras) gehoord? Deze in Nederland zeldzame plant is van cruciaal belang voor de Potawatomi nation in de VS. In de taal van de Potawatomi heet de plant wiingaashk: het zoet ruikende haar van moeder Aarde. Robin Wall Kimmerer - zelf Potawatomi en ecoloog - introduceert haar verhalenbundel 'Een vlecht van heilig gras' aan de hand van een vlecht veenreukgras. Met gevoel voor poëzie verweeft ze inheemse en wetenschappelijke kennis met haar eigen verhaal in dienst van het allerbelangrijkste: leven mét in plaats van strijden tégen de natuur.
Dit lukt Wall Kimmerer uitstekend.
Lees de recensie op onze website
Verena Grill, onafhankelijk burger
Een rubriek met diverse tips van de redactie over interessante aan ontgroei verwante onderwerpen: voorbeelden, websites, films, tv-programma’s, exposities of boeken. Door elkaar, voor elkaar. Heb je tips voor deze rubriek, laat het de redactie weten!
- Boek: Deep Transformations. A theory of degrowth. Auteurs: Hubert Buch-Hansen, Max Koch en Iana Nesterova. Een holistische theorie over ontgroei-transformaties. Ook via researchgate.
- Website: het More Than Enough-manifest roept de Belgische politieke partijen op actief de sociale en ecologische uitdagingen van vandaag aan te pakken.
- Podcast: Van alles de waarde. Ewald Engelen en Marianne Thieme zoeken met interessante gasten naar ‘wat zich niet laat meten in een wereld vol kritiek op het economisch nuttigheidsdenken’. Inmiddels ingelijfd door de Groene Amsterdammer.
- Een gratis boek-download Hoe je armoede doorbreekt van Jeroen Otten e.a. (2019) over de groeiende kloof tussen arm en rijk en de rol van de politiek bij oplossingen.
- Marnix Kluiters onderzoekt in zijn podcast Ecosofie hoe we de economie, ecologie en filosofie met elkaar in balans kunnen brengen.
- Enerzijds: Nederland koploper PFAS-Pesticiden, blog van het Pesticide Action Network Netherlands over het gebruik van PFAS in Nederland dus.
- Anderzijds? Uit de NRC podcast Onbehaarde Apen van 17-4-2024 blijkt dat het niet zo simpel en misschien ook niet noodzakelijk is om alle PFAS af te schaffen. Prikkelend, op z’n minst.
- Podcast (en voor leden een artikel) van De Correspondent Europa stemt voor: we laten grote bedrijven niet langer wegkijken van misstanden. Een kijkje achter de schermen over het tot stand komen van de in maart 2024 aangenomen Europese ‘anti-wegkijkwet’.
- Boek: Das Ende der Erschöpfung. Wie wir eine Welt ohne Wachstum schaffen, van Katharina Mau. Waar haal je de kracht vandaan om met de economische theorie om te gaan in het licht van ontgroei? Rekening houdend met economische, ecologische en sociale hulpbronnen en niet alleen gericht zijn op hoger, sneller en verder.
- Podcast van Postgrowth City: De kloof tussen stad en platteland. Julia Spanier, promovendus aan de Universiteit Utrecht, vertelt over de (mogelijke) rol van het platteland in de degrowth-transitie.
Ontmoet Vandana Shiva, voorvechter van voedselsoevereiniteit
De Indiase wetenschapper Vandana Shiva komt naar Nederland. Zij is wereldberoemd vanwege haar strijd voor het behoud van agrobiodiversiteit en tegen de monopolisering van zaaigoed door een paar biotechnologische multinationals als Monsanto en Syngenta.
Lees meer over Shiva, haar bezoek en hoe haar gedachtegoed tot in de EU erkend wordt
Agenda
- 29 mei, 19.00 uur - Wageningen
Ecosociale rechtvaardigheid en ons monetair systeem, een ontbrekende schakel
- 31 mei, 14.00 uur - Amsterdam
Klimaatmars Zuidas
- 1 juni, 9.30-15.45 uur - Driebergen
Congres 'Seed Matters' met Vandana Shiva
- 2 juni, 14.00-17.00 uur - Dronten
Ontmoet Vandana Shiva
- 3-5 juni - Leeuwarden
Economy for the Common Good - Internationale Conferentie 2024
- 3-17 juni - Barcelona
10th Degrowth Summer School
- 5 juni, 15,30-17.00 uur - online
Lichter, langzamer, kleiner, beter : online college Timothé Parrique
- 13 juni, 16.00-17.30 uur - online
Reflecties over ontgroei van nergens en overal
- 18-21 juni - Pontevedra
Pontevedra International ESEE - Degrowth Congres
- 22-26 juni - Frondeira community
Ontgroei in de praktijk - Galicië
Help ons ontgroei op de kaart te zetten
Met onze website en onze maandelijkse nieuwsbrief willen we ontgroei voor een groeiend publiek toegankelijk maken.
Door te laten zien dat ontgroei een duurzaam en kleurrijk alternatief voor de toekomst van onze wereldgemeenschap biedt, willen we de geesten rijp maken voor de noodzakelijke uitweg uit onze vastgelopen systemen.
Daarvoor hebben we jullie input nodig. Stuur je blogs, onderzoeken, recensies, ontgroei-events en andere inspirerende input naar redactie@ontgroei.nl.
Medewerkers aan deze Ontgroei-nieuwsbrief:
Verena Grill, Gerard Sonnemans, Maarten Steverink, Monique Wessels en Monique van Deursen
Onafhankelijke burgers
Disclaimer
De opinies in de artikelen zijn die van de auteurs en vertegenwoordigen niet noodzakelijk het standpunt van Ontgroei.
Uitschrijven?
Mocht je het niet meer op prijs stellen berichten van ons te ontvangen, stuur dan een e-mail met als onderwerp ‘uitschrijven nieuwsbrief’.
Op de startpagina van onze website kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief.