Nieuwsbrief nr. 6 - april 2024
Het is gelukt: we hebben een geschikte datum en plek voor de volgende Ontgroei-bijeenkomst.
Kom ook op zaterdag 18 mei naar de Doelenzaal in Amsterdam.
Zie voor meer informatie de agenda op onze website.
Meld je hier aan!
Het duurt nog even, dus je hebt mooi tijd voor de grote schoonmaak.
Ben je benieuwd wat we hiermee bedoelen? Lees dan de redactionele bijdrage van deze maand.
De nieuwe grote schoonmaak
De 'grote schoonmaak' was vroeger in Nederland een jaarlijks terugkerend ritueel, vaak geassocieerd met de lente, wanneer het weer begon op te klaren na de koudere maanden. De kolenkachel ging uit, waarna er grondiger dan gebruikelijk gepoetst werd; van onder tot boven werd alles gezogen, gesopt, geboend, geklopt en gewassen. De grote schoonmaak had ook een symbolische betekenis van vernieuwing en frisheid na de sombere winterperiode.
Wie heeft er tegenwoordig nog een kolenkachel? Toch maken we nog steeds ijverig schoon. Maar wat is dat eigenlijk? Het properheidsideaal anno 2024 wordt sterk bepaald door de commercie. We bladblazen nu uitgebreid ons straatje schoon. Maar wordt het daar wel écht schoon van?
Wij zijn er voor jullie ingedoken en hebben het thema schoonmaak vanuit meerdere invalshoeken bekeken, van je persoonlijke hygiëne tot het ruimteschroot en van alles wat daar tussenin zit.
Wil jij ook een frisse blik op het nieuwe schoonmaken? Lees dan de complete blog.
De redactie
'De grenzen aan groei' - tentoonstelling RADIUS (Delft)
2024 staat bij RADIUS, Centrum voor Hedendaagse Kunst en Ecologie, volledig in het teken van het jaarprogramma De grenzen aan groei. Tot 5 mei loopt de tentoonstelling Het verlangen naar een donut(economie), die zich richt op het herijken van de relatie tussen economie en ecologie. Aan de hand van het werk van twaalf kunstenaars geeft de tentoonstelling invulling aan een systeem waarin economisch en ecologisch welzijn in onderlinge samenhang en binnen planetaire grenzen wordt bezien. Hoe ziet een dergelijke meer-dan-menselijke en klimaat-inclusieve economie eruit, die recht doet aan een bredere welvaartsdefinitie?
Een bijzonder onderdeel van de expositie is het video-essay 94 Million Years of Collectivism van Jonas Staal.
Lees hier meer over de tentoonstelling en over Staals video-essay.
Hans Rodenburg, Noortje Thijssen & Koen Bruning: Er is wél een alternatief
De kersverse Britse premier Margaret Thatcher hamerde er vanaf 1980 voortdurend op dat er géén alternatief was voor het kapitalisme. Oneindige economische groei in een vrije markt zou de enige weg naar vooruitgang en welvaart zijn.
Als je iets vaak genoeg herhaalt, slijt het vanzelf in. Maar inmiddels worden de desastreuze gevolgen van dit paradigma steeds pregnanter zichtbaar. Om nog erger te voorkomen, hebben we een radicaal alternatief wereldbeeld nodig, dat krachtig genoeg is om het roer om te gooien.
In de bundel 'Er is wél een alternatief' (met als ondertitel 'Postkapitalisme - een einde aan de roofbouw op aarde en mens') staan 19 artikelen die op evenzoveel onderwerpen laten zien dat zo'n alternatief wel degelijk voorhanden is.
Lees de recensie op onze website
Recensie door: Gerard Sonnemans, onafhankelijk burger
Een nieuwe rubriek met diverse tips van de redactie over interessante aan ontgroei verwante onderwerpen: voorbeelden, websites, films, tv-programma’s, exposities of boeken. Door elkaar, voor elkaar. Heb jij zo'n tip? Laat het de redactie weten!
- Raum Utrecht: mooi voorbeeld hoe de publieke ruimte anders en creatiever in te richten.
- Our world in data: deze website laat zien wat het reële verbruik van Co2 is op basis van daadwerkelijke consumptie per land i.p.v. de uitstoot in het land zelf.
- Op NPO2 vertoont de vpro een nieuwe vierdelige tv-serie van fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen: Food for Thought. Hij gaat op zoek naar de wereld achter het eten op ons bord en brengt in beeld wat vaak buiten ons blikveld blijft.
- En ook op NPO bericht het tv-programma Focus over allerlei onderwerpen: ziek worden van ultra-processed eten, schade door geluid, maar ook over genezende virussen of hoe je 100 kunt worden.
- Opwaarts, een voorbeeld van een soort weeshuis voor mooie spullen en andere tips.
- Natuurmonumenten zet op zaterdag 4 mei a.s. haar jaarlijkse ledenvergadering 2024 in het teken van Natuurinclusieve landbouw. Ze doen dit samen met Samen met Rotterdam de boer op!
- Een podcast van het Wetenschappelijk Bureau GroenLinks van 6 februari j.l. met de titel Postgroei en Geopolitiek. Zijn ze te combineren?
- De Ierse schrijver Paul Lynch won de Booker Prize voor zijn roman Lied van de Profeet. Centraal staat de vraag hoe dichtbij totalitarisme en burgeroorlog zijn, ook in de westerse wereld. Geen politieke roman maar een kitchen sink drama, zegt hij, en ‘Het is heel moeilijk om te zien wanneer het te laat is.’
- Lisanne Feiken van De Correspondent vertelt in een podcast van 12 minuten over hoe beleggers te stimuleren om duurzaam te beleggen en over de tragedie van de horizon.
- Film I am the river, the river is me. Documentaire over de rivier Whanganui in Nieuw-Zeeland - de eerste rivier die officieel erkend is als rechtspersoon (2017).
Vanaf 23 mei in de bioscopen. Trailer en artikel De Correspondent.
Agenda
- 18 mei, Amsterdam
Voorjaarsbijeenkomst van Ontgroei Nederland
Op de bijeenkomst worden de vele betekenissen van ontgroei en de vele manieren om het in de praktijk te gebruiken besproken. Van CO2-reductie tot feminisme, van gezelligheid tot technologie. Er zullen interactieve lezingen zijn van Crelis Rammelt en Federico Savini met tafeldiscussies. We zullen Ontgroei positioneren binnen deze vele betekenissen.
Of je nu nieuw bent op het gebied van ontgroei en het wilt komen ontdekken of al jaren meedenkt, dit is de perfecte gelegenheid om gelijkgestemden te ontmoeten en mee te denken over de uitdagingen waar we voor staan.
Ontgroei verzorgt een lunch voor aangemelde deelnemers.
Meld je hier aan!
- 6-10 mei, Leusden
Klimaatfilosofie - congres van de Internationale School voor Wijsbegeerte
- 13-15 mei, Wenen
Beyond Growth conferentie Oostenrijk
- 18 mei, RADIUS, Delft
Opening expositie De grenzen aan groei, Hoofdstuk 2 - Van raster naar vector: Nederland Winstlandschap
- 30-31 mei, Kopenhagen
De Deense conferentie over de welzijnseconomie
- 3-5 juni, Leeuwarden
Economy for the Common Good - Internationale Conferentie 2024 | Ontgroei
- 3-17 juni, Barcelona
10th Degrowth Summer School
Help ons ontgroei op de kaart te zetten
Met onze website en onze maandelijkse nieuwsbrief willen we ontgroei voor een groeiend publiek toegankelijk maken.
Door te laten zien dat ontgroei een duurzaam en kleurrijk alternatief voor de toekomst van onze wereldgemeenschap biedt, willen we de geesten rijp maken voor de noodzakelijke uitweg uit onze vastgelopen systemen.
Daarvoor hebben we jullie input nodig. Stuur je blogs, onderzoeken, recensies, ontgroei-events en andere inspirerende input naar redactie@ontgroei.nl.
Medewerkers aan deze Ontgroei-nieuwsbrief:
Monique van Deursen, Verena Grill, Gerard Sonnemans, Maarten Steverink, Monique Wessels en Thea Zwaanenburg
Onafhankelijke burgers
Disclaimer
De opinies in de artikelen zijn die van de auteurs en vertegenwoordigen niet noodzakelijk het standpunt van Ontgroei.
Uitschrijven?
Mocht je het niet meer op prijs stellen berichten van ons te ontvangen, stuur dan een e-mail met als onderwerp ‘uitschrijven nieuwsbrief’.
Op de startpagina van onze website kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief.