Overslaan en naar de inhoud gaan

Willem Hoogendijk: Apostel van de Krimp (In Memoriam)

Afbeelding
Willem Hoogendijk
Willem Hoogendijk, een Nederlandse milieubeschermer en jurist, wijdde zijn leven aan het beschermen van het milieu en het pleiten voor een rechtvaardige en duurzame degrowth-gecentreerde economie. We herinneren hem met veel respect en genegenheid na zijn recente overlijden.
 
Willems reis begon in het cultureel centrum Kargadoor in Utrecht, waar hij in de jaren 70 de eerste milieuprotesten organiseerde. Deze initiële acties markeerden het begin van, onder anderen, de Aktie Strohalm-beweging en de oprichting van Stichting Milieu-Educatie. Willem nam later de rol op zich van voorzitter van de Nederlandse Stichting Aarde, sloot zich aan bij het Nederlandse Platform Duurzame en Solidaire Economie (Platform DSE), en droeg bij aan het nationale knooppunt van Transition Towns Nederland. Internationaal had hij invloed door zijn samenwerking met de Franse groep gewijd aan degrowth via de Entropia Review. Hij onderhield ook een langdurig lidmaatschap in ECOROPA. Later in zijn leven was Willem medeoprichter van Ontgroei - het Nederlandse degrowth platform.
 
Willems enthousiasme voor het milieu en onorthodoxe economie leidde ertoe dat hij radicale degrowth-principes omarmde. Soms noemde hij zichzelf 'Apostel van de Krimp'. Als educator en activist pleitte hij voor het idee dat het begrijpen van concepten zoals entropie een fundamentele hervorming van het systeem richting degrowth zou moeten stimuleren. Hij correspondeerde met bekende figuren zoals Herman Daly, James Robertson, Serge Latouche en Hans Binswanger, waarbij hij hun literatuur besprak en samenwerkte aan kritieken op het groeidenken. Deze inzichten verschijnen in verschillende publicaties, waaronder "De Economische Revolutie", die een duurzame toekomst voorstelt door de economie te bevrijden van op winst gerichte motieven. Dit werk is vertaald in meerdere talen. Maar Willems invloed reikte verder dan het geschreven woord, want hij hield talloze keynote-speeches en lezingen om zijn baanbrekende ideeën te verspreiden.
 
Het recente overlijden van Willem laat een diepe indruk achter. Zijn onwankelbare toewijding en visionair denken hebben de lokale en mondiale discussie over deze cruciale kwesties vormgegeven. We herinneren hem met genegenheid als zowel een groot denker als een toegewijde kameraad.
 
Hier is een deel van wat hij te zeggen had over degrowth (oorspronkelijk gepubliceerd op Platform DSE).