Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontgroei Recap: Omarming van Ontgroei in Amsterdam

Afbeelding
Ontgroei assembly 18-5-2024

Op een prachtige, zonnige zaterdag 18 mei in Amsterdam, verzamelde onze groep zich om diep in het concept van Ontgroei te duiken en de toekomst van Ontgroei vorm te geven. Onze doelen voor de dag waren: onszelf onderwijzen over Ontgroei, de kernwaarden van Ontgroei verkennen en drie belangrijke taken voor het komende jaar vaststellen. Hier volgt een samenvatting van onze dag.

Waarom Aansluiten bij Ontgroei?

We begonnen met het delen van onze motivaties om bij Ontgroei te komen. De redenen waren net zo divers als de groep zelf: sommigen sloten zich aan om klimaatangst te verlichten, anderen wilden Ontgroei in hun dagelijks leven beoefenen. Velen wilden brainstormen met gelijkgestemden, ons netwerk uitbreiden en pleiten voor klimaatgerechtigheid. De gemeenschappelijke noemer? Onze overtuiging dat eindeloze groei niet de juiste weg is.

Leren over Ontgroei

Vervolgens hadden we een boeiende, informele lezing en Q&A-sessie over Ontgroei (klik hier voor de begeleidende sheets). We behandelden de basisprincipes, zoals het belang van het verminderen van economische groei en het respecteren van planetaire grenzen. Maar we gingen ook dieper in op complexere en prikkelende ideeën, zoals open source technologieën en de dekolonisatie van onze verbeelding. Deze rijke discussie benadrukte de veelzijdige aard van Ontgroei: er is geen eenduidige definitie.

Inzichten uit de Q&A

Tijdens de Q&A verkenden we intrigerende vragen: hoe kunnen we verder gaan dan het puur economische aspect van duurzaamheid? Waarom schieten huidige 'groene' modellen vaak tekort? Een fascinerende conclusie was dat elke aanwezige Ontgroei vanuit een uniek perspectief bekeek, wat het bredere debat weerspiegelde. In tegenstelling tot de uniforme benadering van eco-modernisme, is deze diversiteit de kracht van Ontgroei, waardoor robuuste debatten en inclusieve discussies mogelijk worden.

Onze Kernwaarden Bepalen

Daarna verdeelden we ons in kleinere groepen om over de kernwaarden van Ontgroei te brainstormen. De diversiteit aan reacties was inspirerend. Enkele belangrijke waarden die naar voren kwamen, waren eco-centrisme, het gemeenschappelijk goed, genoegzaamheid, regeneratie en mondiale rechtvaardigheid. We bespraken ook drie primaire taken voor Ontgroei in het komende jaar:

1. Meet-Ups Verhogen: Meer frequente en regelmatige bijeenkomsten, groepsactiviteiten en uitstapjes om de gemeenschap op te bouwen.
2. Het Woord Verspreiden: Presentaties voorbereiden en sprekers klaarstomen om anderen over Ontgroei te informeren.
3. Onze Kennishub Bijwerken: De infrastructuur van onze website verbeteren en een archief voor bronnen creëren.

Vooruitkijken

Het vaststellen van de kernwaarden en taken van Ontgroei is geen eenvoudige klus, maar het is een reis die we graag samen aangaan. Met elke stap leren en groeien we niet alleen, maar hebben we ook veel plezier. Dit wordt een jaar van betekenisvolle vooruitgang en gemeenschap!

Ontgroei-waarden zoals geformuleerd tijdens de assembly

Het verslag van de groepsdiscussies over de waarden en doelen van Ontgroei zijn uitgewerkt door Joost van Beers.

Klik hier voor de samenvattingen.

En hier voor een uitgewerkte versie.