Overslaan en naar de inhoud gaan

Februari Nieuwsbrief Ontgroei

Afbeelding
Trap tegen troep

Wat is eigenlijk afval? Hoe komen we er vanaf? En wat kunnen we er zelf aan doen? Deze vragen zijn niet nieuw. De voormalig Nederlandse politicus Ad Lansink bedacht in 1979 een hiërarchische structuur voor afvalbeheer waarin preventie van afval de meeste en het storten van afval de minste voorkeur heeft. Deze structuur werd bekend onder de naam de Ladder van Lansink. In 2008 werd deze opgenomen in de Europese Kaderrichtlijn Afvalstoffen. 

Sindsdien is de ladder aangepast en verbeterd en heet nu de R-ladder, genoemd naar de beginletters van de (Engelstalige) afwegingen. De R-ladder geeft de mate van circulariteit aan in het besparen van grondstoffen. Het schema helpt je als individu keuzes te maken, al kom je met gezond verstand natuurlijk ook een heel eind. Daarnaast is de R-ladder voor producenten een afweging voor het maken van een goed product.

Daarover gaat deze nieuwsbrief, maar ook over onder andere de (relatieve) remedie tegen moedeloosheid, bedrijven en postgroei en stedelijke ontgroei.

Februari nieuwsbrief Ontgroei