Overslaan en naar de inhoud gaan

VN-rapport over migrerende dieren weinig opbeurend: meer soorten in gevaar en uitstervingsgolf dreigt

Afbeelding
Manta roggen

door Jean-Pierre Geelen

Een op de vijf diersoorten met trekgedrag die op een VN-lijst van bedreigde dieren staan, is de afgelopen twintig jaar nog dichter bij het punt van uitsterven beland. Dat komt voornamelijk door landbouw, overbevissing en verlies of versnippering van hun leefgebied.

Het zijn de weinig opbeurende conclusies van State of the World’s Migratory Species, het rapport dat vandaag wordt gepresenteerd op een VN-top over biodiversiteit deze week in Oezbekistan.

Esther Turnhout, hoogleraar science, technology and society aan  de Universiteit Twente en in 2022 spreker op een VN-top over biodiversiteit, noemt de percentages bedreigingen ‘indrukwekkend’. Toch is ze ook sceptisch: in de voorgestelde maatregelen om het biodiversiteitsverlies tegen te gaan, ziet ze geen fundamentele oplossingen landgebruik, bijvoorbeeld voor industriële landbouw, en overexploitatie, bijvoorbeeld in visserij. Die onderliggende oorzaken van de achteruitgang van soorten liggen volgens Turnhout vooral in het economische systeem, waaronder overproductie en overconsumptie, en daar zegt het rapport volgens haar weinig over.

de Volkskrant (Paywall, maar ook gratis toegankelijk voor abonnees van Trouw, Het Parool, AD en Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad, BN DeStem, PZC, Tubantia, de Gelderlander en de Stentor)