Overslaan en naar de inhoud gaan

Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet: ‘Het recht van de snelste’

Afbeelding
Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet: ‘Het recht van de snelste’

In Het Recht van de snelste start Thalia Verkade vanuit de optimistische gedachte dat het fileprobleem is op te lossen door middel van elektrische fietsen en fietssnelwegen. Contact en samenwerking met Fietsprofessor Marco te Brömmelstroet, hoogleraar Toekomst van stedelijke mobiliteit, geeft een andere wending aan het onderzoek. De schrijvers nemen de lezer mee in een zoektocht naar de invloed van mobiliteit op de samenleving. Met als belangrijke vraag: van wie is de straat?

Dit boek stelt vragen over het gebruik van de auto en de consequenties daarvan. Over de inrichting van steden en straten ten gunste van de automobiliteit en het bezetten van openbare ruimte die van iedereen zou moeten zijn. Over de statistiek van gevaarlijke situaties en noodlottige ongevallen. En over de verkeerskundige blik waarmee naar dit alles wordt gekeken en over oplossingen wordt nagedacht. 

De mobiliteit is gegroeid tot wat het nu is, het recht van de snelste, en wij weten niet beter. Hoe ziet de toekomst eruit als we zo doorgaan en hoe kan het anders? Zolang we de auto blijven zien als een probleem dat technisch oplosbaar is, zal het alleen maar steeds weer ten koste gaan van de openbare ruimte, van welzijn en van het milieu. 

Als je na het lezen van dit boek op de openbare weg bent, kun je het niet meer niet zien. Het huidige verkeerssysteem is ingericht op snelheid en efficiënte doorstroming ten koste van leefbaarheid en vrijheid. Deze situatie is het gevolg van eerder gemaakte keuzes, en dit boek laat zien dat er andere keuzes gemaakt kunnen worden. We kunnen bijvoorbeeld een principiële keuze maken en groot inzetten op meer, beter en betaalbaar openbaar vervoer. Steden kunnen autoluw worden, onder andere door de parkeergelegenheid zo veel mogelijk te beperken tot de randen van de stad.  Er zijn alternatieven mogelijk, de voorbeelden zijn er al en wij als consument en burger kunnen zeker ook bijdragen aan die verandering. 

Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet: ‘Het recht van de snelste’
2020
ISBN: 9789083000718