Overslaan en naar de inhoud gaan

Opinie: Verstopt in het Hoofdlijnenakkoord zit een gevaarlijke aanval op de democratie

Afbeelding
Haas in landschap

door Lau Schulpen en Willem Elbers 

Activistische organisaties ‘zetten Nederland op slot’, aldus het Hoofdlijnenakkoord. De Nijmeegse universitair docenten Lau Schulpen en Willem Elbers zien een poging onze democratie te ondermijnen. Kort gezegd gaat het om de toegang tot het recht van maatschappelijke organisaties om op te komen voor belangen van anderen – of voor het algemeen belang. 

De rechter moet bepalen of een organisatie representatief genoeg is om een zaak te beginnen. En daar zien de coalitiepartijen een kans. Door die toets aan te scherpen, wordt het voor organisaties moeilijker of onmogelijk om via de juridische weg de overheid aan haar eigen wetgeving te houden. Dit zogenaamd ter versterking van de checks and balances in ons democratisch stelsel. Om met BBB te spreken: Het gaat om het terugdringen van de ‘procedeerdrang van activistische milieuorganisaties’. 

Trouw (Paywall, maar ook gratis toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant, Het Parool, AD en Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad, BN DeStem, PZC, Tubantia, de Gelderlander en de Stentor)