Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontgroei, mondiale asymmetrieën en ecosociale rechtvaardigheid: dekoloniale perspectieven vanuit Latijns-Amerika

Afbeelding
Matt Hintsa, Mining some copper, Chili

De ontgroei-literatuur stelt overwegend dat ontgroei-strategieën bedoeld zijn vanuit en voor het Mondiale Noorden. Terwijl het economische mainstream-discours suggereert dat het Mondiale Zuiden nog steeds moet groeien om zich verder te kunnen ontwikkelen, verwachten voorstanders van Ontgroei dat een vermindering van het materiaal- en energiegebruik in het Mondiale Noorden ecologische en conceptuele ruimte zal creëren voor het Mondiale Zuiden om zijn eigen weg naar ecosociale ontwikkeling eb transformatie te vinden.

Gebaseerd op een Latijns-Amerikaans post-ontwikkelings- en post-extractivistisch perspectief en op de afhankelijkheidstheorie, suggereert dit artikel een andere benadering: ten wordt gesteld dat het groei-imperatief, dat zich in de perifere wereld vertaalt in het imperatief om te ontwikkelen, óók schade veroorzaakt in samenlevingen in het Mondiale Zuiden. In geheel Latijns-Amerika is de economische groei de afgelopen decennia voornamelijk bereikt via extractivisme met negatieve gevolgen, wat nu verder wordt gestimuleerd door groene groeistrategieën.

Ten tweede worden enkele mogelijkheden voor een kruisbestuiving tussen Ontgroei en de wetenschap op het gebied van de internationale betrekkingen onderzocht, waarbij de veronderstelling dat ontgroei in hoge-inkomenslanden automatisch ‘ruimte zou maken’ voor het Mondiale Zuiden om deel te nemen aan zelfbepaalde paden van ecosociale transformatie ter discussie gesteld. Zolang de structuren, instellingen en regels van mondiaal bestuur en handel, die diep asymmetrische, koloniale betrekkingen garanderen, niet worden aangepakt.

Engelstalig.

Lang, Miriam. Degrowth, global asymmetries, and ecosocial justice: Decolonial perspectives from Latin America. Review of International Studies. Published online 2024:1-11. 
doi:10.1017/S0260210524000147