Overslaan en naar de inhoud gaan

Klimaatrechtvaardigheid binnen planetaire grenzen

Afbeelding
Kinderen in Madagaskar

Leven binnen planetaire grenzen vereist aandacht voor rechtvaardigheid, aangezien biofysische grenzen dat niet vanzelf zijn. De Earth Commission definieert en operationaliseert daarom beginselen van klimaat- en ecologische rechtvaardigheid in een samenwerking tussen natuur- en sociale wetenschappers om te komen tot grenzen die gericht zijn op vermindering van schade en vergroting van welzijn. Hierbij wordt uitgegaan van de ‘3 Is van gerechtigheid’: interspecies rechtvaardigheid en de stabiliteit van het ecosysteem; intergenerationele rechtvaardigheid (tussen verleden en heden, en heden en toekomst); en intragenerationele rechtvaardigheid (tussen landen, gemeenschappen en individuen). 

Aangetoond wordt hoe deze grenzen moeten worden aangepast om ongelijkheid te verminderen en toegang tot voedsel, water, energie en infrastructuur en een ​​veilige en rechtvaardige toekomst voor mensen, andere soorten en de planeet te garanderen.

Gupta, Joyeeta, Liverman Diana, Prodani Klaudia, Aldunce Paulina, Bai Xuemei, Broadgate Wendy, et al. Earth system justice needed to identify and live within Earth system boundaries. Nature Sustainability. March 2023