Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Het klimaat kan alleen gered worden door een oorlogseconomie’

Afbeelding
Veldbloemen

door Peter Giesen

Om het voortbestaan van de mens te redden pleit de Duitse journalist Ulrike Herrmann voor een oorlogseconomie naar Brits model met door de overheid bepaalde rantsoenering. Maar de consumptie halveren, kan dat wel? ‘Het zal sowieso gebeuren. Dat is iets wat veel mensen niet begrijpen. Om de planeet te redden moeten we terug naar het consumptieniveau van 1978, schrijft de Duitse journalist Ulrike Herrmann in haar boek Das Ende des Kapitalismus.

De economie moet gehalveerd worden, omdat de aarde haar grenzen heeft bereikt. ‘In 1978 groeiden de universiteiten, er was een verzorgingsstaat, we hadden een oudedagsvoorziening, niemand leed honger. We hadden het goed. Als we onze consumptie halveren, hoeven we niet terug naar het stenen tijdperk. Bovendien gaan we natuurlijk niet letterlijk terug naar 1978. Technologische vooruitgang, zoals de sterk verbeterde kankerbehandeling, blijft behouden."

de Volkskrant (Paywall, maar ook gratis toegankelijk voor abonnees van Trouw, Het Parool, AD en Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad, BN DeStem, PZC, Tubantia, de Gelderlander en de Stentor)