Overslaan en naar de inhoud gaan

Een economie in de maak: onderhandelen over kapitalistische en post-kapitalistische ontologieën en relaties in makerspaces

Afbeelding
Poster 9 jaar Keilerwerf

Dit artikel onderzoekt kritisch hoe kapitalistische, alternatieve kapitalistische en niet-kapitalistische ontologieën en relaties worden onderhandeld in een hybride makerspace die zowel for-profit als non-profit entiteiten huisvest en gemeenschaps- en commerciële aspecten integreert.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van een uitgebreid raamwerk van diverse economieën dat het kapitalisme niet alleen als een vorm van sociaal-economische organisatie beschouwt, maar ook als een culturele en politieke architectuur. Gevolgd door een overzicht van bestaande literatuur die licht werpt op de post-kapitalistische dimensies van makerspaces en een case study van de Keilewerf, een hybride makerspace gelegen in het Makers District in Rotterdam, Nederland, waarbij wordt ontward hoe kapitalistische, alternatieve kapitalistische en niet-kapitalistische ontologieën van op duurzaamheid gerichte makers naast elkaar bestaan en strijden met economische relaties, kennisproductie en relaties met de staat.

Een dieper begrip van de relaties tussen kapitalistische en niet-kapitalistische modi zou waardevolle inzichten kunnen opleveren over hoe een transitie naar een post-kapitalistische economie haalbaar en wenselijk kan worden in het licht van de sociale en ecologische uitdagingen van de 21e eeuw.

Engelstalig artikel

Vincent, Olga. An economy in the making: negotiating capitalist and beyond-capitalist ontologies and relations in makerspaces. Environ Plan A. 2023;55(1):3-21