Overslaan en naar de inhoud gaan

Downsizing (film)

Afbeelding
Poster film Downsizing

Film: Downsizing - letterlijk ontgroeien?

In Noorwegen hebben ze dé oplossing voor de overbevolking en daaraan gerelateerde klimaatproblemen ontdekt: downsizing van mensen naar een lengte van 10-13 cm. De cellen van de plant, dier of mens worden daarvoor verkleind in een verhouding van 1 staat tot 2247. Er wordt een transitieperiode van 200-300 jaar voorgesteld om de hele wereldbevolking naar het kleine formaat om te zetten.  
Stel je voor: kleinere mensen hebben letterlijk een kleinere footprint, en bovendien zijn hun kosten van levensonderhoud slechts een fractie van die van mensen in hun oorspronkelijke formaat.  
Paul en Audrey zijn enthousiast: ze hoeven niet meer te sappelen om het hoofd boven water te houden, maar kunnen zich zelfs een luxueus huis permitteren en kunnen rentenieren van de opbrengsten van hun huidige huis en hun opgebouwde pensioen. 
Maar Audrey bedenkt zich op het allerlaatste moment, als Paul al niets vermoedend aan de verkleiningsprocedure begonnen is. Hij zal zich alleen in Leisure Land moeten settelen. Door de erop volgende scheiding moet hij zijn paleisje inruilen voor een appartement en ziet hij zich gedwongen te gaan werken in een call center.  
Maar het kan nóg erger…

Downsizing is een off-beat film over een bizarre poging om de mensheid te redden van zijn zelfdestructieve leefwijze. 

Regisseur: Alexander Payne 
Hoofdrollen: Matt Damon, Hong Chau en Christoph Walz
Verschenen in 2017

Bij het schrijven van deze recensie is de film te zien op Netflix.