Overslaan en naar de inhoud gaan

De post-groei-economie: een must voor planetaire gezondheidsrechtvaardigheid

Afbeelding
Stethoscoop

Op het gebied van de mondiale gezondheidszorg wordt vooruitgang geboekt bij het aannemen van een op rechtvaardigheid en duurzaamheid gerichte benadering door het bevorderen van wat een planetaire gezondheidsagenda wordt genoemd. Ondertussen pleit een toenemend aantal mondiale gezondheidswetenschappers voor de dekolonisatie van het vakgebied. Toch ontbreekt er bij deze collectieve pogingen om het mondiale gezondheidsdenken te ‘transformeren’ vaak een grondige analyse van de dimensies van de politieke economie. 

Het ‘groeiisme’, de overtuiging dat meer productie noodzakelijkerwijs goed is, blijft de boventoon voeren. Als we ons werkelijk willen inzetten voor een dekoloniale, eco-rechtvaardige mondiale gezondheidsagenda, moeten we de voortzetting van de koloniale arrangementen binnen de structuur van de wereldeconomie aanpakken, de groeiafhankelijkheid wegnemen en een post-groeibeleid inluiden.

Engelstalig onderzoek

Woerden, Winne van, Pas Remco van de, Curtain Joel. Post-growth economics: a must for planetary health justice. Globalization and Health. 2023;19(1):55.