Overslaan en naar de inhoud gaan

Wereld Wetlandsdag 2024: wetlands en menselijk welzijn

Afbeelding
World Wetlands Day

Jaarlijks wordt op 2 februari Wereld Wetlandsdag1 gevierd. Deze dag markeert de datum van de goedkeuring van de Conventie over Wetlands op 2 februari 1971 in de Iraanse stad Ramsar aan de oevers van de Kaspische Zee. Het thema voor Wereld Wetlands Dag voor 2024 is Wetlands en menselijk welzijn.

Bijna 90% van de wetlands in de wereld is sinds de 18e eeuw gedegradeerd, en we verliezen wetlands drie keer sneller dan bossen. Toch zijn wetlands van cruciaal belang voor ecosystemen die bijdragen aan biodiversiteit, klimaatmitigatie en -aanpassing, beschikbaarheid van zoetwater, wereldeconomieën en meer. Het is dringend noodzakelijk dat het nationale en mondiale bewustzijn over wetlands wordt vergroot om het snelle verlies ervan tegen te gaan en acties aan te moedigen om deze te behouden en te herstellen.

1Wetland is eigenlijk de Engelse naam voor 'drasland', wat een gebied aanduidt dat zich bevindt op de grens tussen land en water. Vaak zijn het gebieden die nu eens onder water staan en dan weer droogvallen of drassig worden zoals moerassen, meren, overstromingsgebieden van rivieren, ondiepe stukken zee, mangrovebossen. (https://www.ecopedia.be)


 
Organisator(en)
Secretariat of the Convention on Wetlands