Overslaan en naar de inhoud gaan

Webinar: Dekolonisatie en feminisme: is ontgroei een antwoord?

Afbeelding
Cute snail on branch

Aim high, degrow: dialogues on degrowth is de titel van een reeks gratis en virtuele seminars, georganiseerd door York University’s Faculty of Environmental and Urban Change (Tkaronto, Canada).

Degrowth is een deelgebied van de ecologische economie, dat een sociale beweging is geworden. Betoogd wordt dat we geen oneindige economische groei kunnen handhaven op een eindige planeet. Het nastreven van groei ten koste van alles, een centraal kenmerk van kapitalistische systemen, is ten koste gegaan van mens en planeet. In tegenstelling tot ‘groene groei’ erkent degrowth dat oneindige economische groei niet mogelijk is op een eindige planeet. Dus in plaats van alleen maar het huidige economische systeem te ‘vergroenen’, hebben we een geplande inkrimping van de productie en consumptie in overontwikkelde landen nodig.

Elke maand worden degrowth-wetenschappers uitgenodigd om enkele van de belangrijkste debatten in de ontgroei-wereld te verkennen en in te gaan op hoe deze verbonden zijn met vraagstukken rondom verstedelijking, dekolonisatie en de rol van de staat.

De tweede sessie: Dekolonisatie en feminisme: is degrowth een antwoord? zal ingaan op de relatie tussen degrowth en dekoloniale en feministische benaderingen. Waar liggen de synergieën en waar liggen de tegenstellingen tussen dekolonisatie, feminisme en degrowth?

Iedereen is welkom, ontgroeier of niet!

 

Sprekers

Corinna Dengler and Wendy Harcourt, gemodereerd door Ellie Perkins
 

Tijd
11:30 AM - 12:30 PM, 05:30-06:30 PM (GMT+1)
Organisator(en)
Faculty of Environmental and Urban Change
Plaats

Online Zoom, York University @ Virtual