Overslaan en naar de inhoud gaan

Reclaim the Seeds 2024

Afbeelding
Logo Reclaim the seeds

Elk jaar organiseert Reclaim the Seeds evenementen waar het uitwisselen van zaden en informatie gecombineerd wordt met discussie over politieke thema’s, praktische workshops en lezingen over onderwerpen omtrent zaden en duurzaamheid.

De Reclaim the Seeds beweging heeft als doel het bewustzijn van de fragiele situatie van zaden te vergroten om zo bij te dragen aan de strijd voor meer biodiversiteit en een duurzamer en robuuster voedselsysteem. Door de uitwisseling van zeldzame en aparte rassen te stimuleren draagt het project hier direct aan bij. In het programma komen ook andere praktische, theoretische en politieke landbouw gerelateerde onderwerpen aan bod gespitst op decentralisatie en autonomie.

Reclaim the Seeds is ontstaan als protest tegen nieuwe EU-regelgeving voor zaden en pootgoed. Mede vanwege breed Europees verzet zijn de voorstellen door het Europees parlement weggestemd. Een andere aanleiding was de snelle overname van diverse zaadbedrijven door een klein aantal grote multinationals. Het zijn vooral chemische bedrijven die nu ook de zadenmarkt domineren.

Ook het verzet tegen patenten op gewassen en klimaatneutrale “fossiel vrije” landbouw is momenteel een speerpunt van Reclaim the Seeds.

 

-
Organisator(en)
o.a. ASEED, de Fruittuin van West en de stadslandbouw organisatie Cityplot
Plaats

De Fruittuin van West, Tom Schreursweg 48, Amsterdam (fruittuinvanwest.nl/contact/)