Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontmoet Vandana Shiva, voorvechter van voedselsoevereiniteit

Afbeelding
Vandana Shiva

De Indiase wetenschapper Vandana Shiva komt naar Nederland. Zij is wereldberoemd vanwege haar strijd tegen de monopolisering van zaaigoed door een paar biotechnologische multinationals als Monsanto en Syngenta en voor het behoud van agrobiodiversiteit. 
In 1991 richtte Shiva Navdanya een nationale beweging op om de diversiteit en integriteit van levende materie, in het bijzonder inheemse zaden, te beschermen. Die gaat in tegen het dominante paradigma van de groene landbouwrevolutie, die ze niet duurzaam acht:
‘We receive our seeds from nature and our ancestors. We have a duty to save and share them, and hand them over to future generations in their richness, integrity, and diversity.’

Vandana Shiva heeft veel bereikt. Ze is een voorbeeld voor veel grassroots organisaties op de hele wereld. Haar ideeën ontspruiten zelfs in de EU, in weerwil van een sterke lobby. 
Zo werd het recht op vrij zaaigoed laatst nog in het Europees Parlement behandeld. Het redden van genetisch materiaal voordat het uitsterft en het behouden van oude en lokale variëteiten is belangrijk voor de biodiversiteit. ‘Met het besluit van vandaag heeft het EU-parlement erkend dat zaaddiversiteit van cruciaal belang is voor onze boeren,’ zegt Magdalena Prieler, expert op het gebied van zaadrechten bij ARCHE NOAH, een Oostenrijkse natuurbeschermingsorganisatie. Dit besluit is genomen ondanks het verzet van Euroseeds, de lobby van de Europese zaadindustrie.

Voor de afstemming werd uitgebreid campagne gevoerd door Europese organisaties die zich voor biodiversiteit en rechten voor kleinschalige boeren sterk maken. De uitkomst laat zien: met grassroots-activiteiten kun je toch invloed uitoefenen op EU beleid. 

Zij is op 1 juni de hoofdgast op het congres 'Seed Matters', over de laatste ontwikkelingen op het gebied van patentvrij en gentechvrij zaadgoed.

Een dag later is er het evenement 'Meet Vandana Shiva' in Dronten.

Sprekers

Hoofdspreker: Vandana Shiva

-
Tijd
9.30 - 15.45 uur
Organisator(en)
Biodynamische Vereniging
Plaats

Congres 'Seed Matters' met Vandana Shiva - 1 juni 
Antropia
Hoofdstraat 8
Driebergen

Ontmoet Vandana Shiva op 2 juni (14.00-17.00 uur):
De Meerpaal
De Rede 80
Dronten
 

Kosten

Congres 'Seed Matters' in Driebergen: € 40,-

Meet Vandana Shiva in Dronten: € 12,50