Internationale dag van de liefdadigheid
Afbeelding
Mondiale solidariteit ter bestrijding van armoede
Liefdadigheid, vrijwilligerswerk en filantropie dragen bij aan sociale binding en aan inclusieve en veerkrachtiger samenlevingen. Liefdadigheid kan de ergste gevolgen van humanitaire crises verzachten en de openbare diensten op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, huisvesting en kinderbescherming aanvullen. Het ondersteuntde vooruitgang van cultuur, wetenschap, sport en de bescherming van cultureel en natuurlijk erfgoed. Het bevordert ook de rechten van de gemarginaliseerden en kansarmen en verspreidt de boodschap van de mensheid in conflictsituaties.
In de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling, aangenomen in september 2015, erkennen de Verenigde Naties dat het uit de wereld helpen van armoede in al haar vormen en dimensies, inclusief extreme armoede, de grootste mondiale uitdaging is en een onmisbare vereiste voor duurzame ontwikkeling.
Als erkenning van de rol van vrijwillige hulp bij het verlichten van humanitaire crises en menselijk lijden binnen en tussen landen, evenals van de inspanningen van liefdadigheidsorganisaties en individuen, waaronder het werk van Moeder Teresa, heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in haar resolutie A/ RES/67/105 5 september, de sterfdag van Moeder Teresa, uitgeroepen tot International Charity Day.
Organisator(en)
Verenigde Naties