Overslaan en naar de inhoud gaan

Degrowth Opera: forumdiscussie over hoe opera de planeet kan helpen redden

Afbeelding
Stopera, Amsterdam, Ank Kumar

Overal ter wereld beloven politici ‘groei’ als het wondermiddel voor de kwalen in de wereld. Maar de planeet kan niet langer het niveau van extractie, vervuiling en verspilling ondergaan dat nodig is voor permanente groei. Elk jaar valt Earth Overshoot Day, de datum waarop de mensheid het budget van de natuur voor dat jaar heeft uitgeput, eerder in het jaar (2 augustus 2023).

Wetenschappers en veel economen dringen steeds meer aan op de noodzaak van ontgroei, met een eerlijkere verdeling en een beter beheer van (hernieuwbare) van hulpbronnen.

  • Maar wat zijn de implicaties van ontgroei voor een hulpbronnen-intensieve kunstvorm als opera?
  • Hoe kunnen we de eisen van de ecodramaturgie in alle aspecten van ons werk integreren
  • Hoe zou een niet-antropocentrische eco-opera eruit zien?
  • Wat zijn de specifieke mogelijkheden van opera als kunstvorm om de urgentie van klimaat- en milieuactie over te brengen?
     
Sprekers

In dit discussieforum zullen Julie Fuchs, coördinator Duurzaamheid bij DNO en Romy Roelofsen en Gable Roelofsen, directeuren van The Shell Trial, aantreden met componist, theatermaker en klimaatactivist Michel van der Aa, Romain Bischoff, artistiek directeur hedendaagse muziek theatergezelschap Silbersee en andere gasten die nog moeten worden bevestigd.

Het evenement wordt gepresenteerd door Nicholas Till, Pierre Audi leerstoel Muziektheater en Opera aan de Universiteit van Amsterdam, en studenten van de MA-programma's Muziek en Internationale Dramaturgie aan de UvA.

De voertaal is Engels. 
 

 

Tijd
16.00h tot 18.00h
Organisator(en)
Nick Till, Professor by Special Appointment in Music Theatre and Opera in the UvA Theatre Department,
Plaats

Het Souterrain at Dutch National Opera & Ballet, Amstel 3, Amsterdam